Ouddorp

In het 6.000 inwoners tellende Ouddorp en de directe omgeving vindt u alles voor een aangenaam verblijf. Het landelijke karakter van de regio is uniek. Hier kom je nog gemoedelijkheid tegen, waan je je door de vredige natuur in het verleden, maar kom je in de tegenwoordige tijd met een keur aan mogelijkheden voor de watersport. Deze regio heeft de meeste zonuren van Nederland en Ouddorp is uitgeroepen tot de mooiste badplaats van Nederland. Ook bij mindere weersomstandigheden zijn er in de directe omgeving genoeg activiteiten waar men een keuze uit kan maken.

Het schilderachtige Ouddorp ligt op het ‘eiland´ Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland en grenst in het zuiden aan de provincie Zeeland. Met de realisatie van de Deltawerken, na de watersnoodramp in 1953 is Goeree-Overflakkee met dammen verbonden met buureiland Schouwen-Duiveland en het vasteland van Zuid-Holland. Alleen al een aankomst op het eiland via deze stormvloedkeringen is een belevenis (meer informatie over de Deltawerken vindt u onder Activiteiten).

De idyllische, historische dorpskern in de Zuid-Nederlandse ringdorp stijl rondom de uit de 14e eeuw stammende dorpskerk nodigt uit tot een gezellig ommetje en de mogelijkheid tot een versnapering in een van de restaurants of cafeetjes aan de Ring. En ondanks het in verhouding grote aanbod van diverse winkeltjes en eetgelegenheden blijft de stemming altijd rustig en ontspannen.

Wie de treden van de 33 meter hoge kerktoren bedwingt (de toren is in de zomermaanden voor publiek toegankelijk) heeft een prachtig uitzicht op het dorp en de omgeving, zelfs tot aan het Grevelingenmeer.
Ook de beklimming van de kerktoren (geopend van april tot en met de herfstvakantie) in het 5 kilometer verderop gelegen Goedereede is de moeite waard. In dit rijtje mag men de uitzichttoren in het duingebied evenmin vergeten. Deze vrij toegankelijke toren biedt in ieder jaargetijde een geweldig uitzicht van het omringende natuurgebied en de zee.

Wanneer u over de vele aardige kronkelweggetjes fietst of wandelt, raakt u verrukt van de bekoorlijke kleine, oude huisjes. Ook veel oude boerderijen, verbouwd, zonder de oorsponkelijke stijl van de streek geweld aan te doen, tot aantrekkelijke herenhuizen zijn echte ‘eye-catchers’. Vandaag de dag bewoont men niet alleen de kleine hoofdwoning, maar gebruikt men de totale oppervlakte van het pand, waarbij door de typisch houtafwerking de sfeer van weleer gehandhaafd blijft.

Ouddorp heeft met zijn in 2009/2010 met 3 meter verhoogde en 30 meter verbrede dijk ‘Het Flaauwe Werk’ (tussen de strandpalen 10,5 en 13,25) een heel bijzondere attractie te bieden voor liefhebbers van prachtige vergezichten en fijne wandelpaden. Op slechts 500 meter van de ingang van het Noordzeepark ligt een opgang die tot het meer dan 2 kilometerlange wandel- en fietspad toegang biedt. Het waterschap ‘Hollandse Delta’ heeft het goed begrepen hoe men de stormvloedbescherming harmonisch in het landschap kon laten opgaan. Vanaf de dijk is via meerdere strandopgangen het daarachter gelegen vlakke zandstrand te bereiken

De 52 meter hoge en bemande vuurtoren ‘Westhoofd’ (uit 1947) op de punt van het eiland is niet te overzien. Zijn lichtsignaal (lichtsterkte 5.200.000 dca) verspreidt het sterkste licht van Nederland. Helaas is de toren niet te bezichtigen, maar het is een fotogeniek bouwwerk in het midden van de duinen dat in 2007 tot rijksmonument is verklaard.

Een andere bezienswaardigheid is het ‘Blaeuwe Huus’ een historische boerderij uit 1659 waar nu de VVV in gevestigd is. Bij de renovatie in 1991 is ook de blauwe verflaag vernieuwd. Een kleur die in vroeger tijden de vliegen op afstand moest houden.
VVV, Bosweg 2, 3253 XA Ouddorp ZH
http://www.vvvzeeland.nl/nl/eilanden/goeree-overflakkee    

En wat is een Nederlandse plaats zonder molens! In Ouddorp staan 2 exemplaren. Molen ‘De Hoop’(1845) en molen ‘De Zwaan’(1846). Molen de Hoop is tegenwoordig nog steeds in bedrijf als meelmolen. Hij is niet te bezichtigen, maar de diverse soorten gemalen meel zijn in de bijbehorende winkel te koop. Molen de Zwaan laat, als de molen draait wel bezoekers toe. U bent dan van harte welkom! In het aangrenzende dorp Goedereede kunt u evenals een molen bezoeken.

De oude haven van Ouddorp is tegenwoordig een jachthaven en ligt niet aan de Noordzee, maar aan het Grevelingenmeer, dat ontstaan is na de aanleg van de Grevelingendam en de Brouwersdam. Het is het grootste zoutwater binnenmeer van Europa (11.000 ha). Het bezoekerscentrum ‘Inspiratiecentrum Grevelingen’ (ca. 5 km van het dorp) informeert u over de historie en de flora en fauna rondom het Grevelingenmeer: https://www.staatsbosbeheer.nl. Ook op dit rustige water zijn er veel recreatiemogelijkheden: Zo kunt u er wandelen, is er een strand en zijn er veel mogelijkheden voor het beoefenen van de watersport.   www.grevelingen.nl

Winkels
In het centrum van Ouddorp vindt u verschillende aardige winkels en boetiekjes voor kleding, decoratie, souvenirs en speelgoed. Twee grote supermarkten, verschillende (banket)bakkers, een slager, drogisterijen, een zeer goed bekend staande vishandel, dierenspeciaalzaak, parfumerie, slijterij,  maken dat u voor de eerste levensbehoefte, maar ook voor die zaken die het leven aangenamer maken het dorp niet hoeft te verlaten. Zelfs een apotheek ontbreekt niet. En voor wie geldzaken wil regelen, er zijn van 2 verschillende banken geldautomaten aanwezig (Rabobank, ING).
Aan dit aanbod kan men ook nog de weekmarkt toevoegen (elke dinsdag van 09.00 tot 15.00 uur). Zelfs tuincentra en bouwmarkten zijn binnen de dorpsgrenzen te vinden.
Maar naast het aanbod in de winkels kunt u ook bij veel boeren in het dorp en in de omgeving terecht voor de producten die zij verbouwen. Verser kan het niet. In het seizoen zijn de Ouddorpse asperges en aardbeien niet te versmaden

De geitenboerderij "De Mekkerstee" verleidt u met verfijnde, biologische producten van de eigen boerderij, maar ook met andere regionale lekkernijen. Zelfs wanneer u niet van geitenproducten houdt, is een rondgang door de stal en de melkerij zeker een bezoekje waard. Probeert u dan ook eens een ijsje bereid uit verse geitenmelk. Dit smaakt totaal niet naar geit en is gewoonweg erg lekker.